6 greseli frecvente in designul interior

panouri

A amenanja o locuinta nu este un lucru simplu iar in lipsa unui expert in design ai putea crede cu usurinta ca este o munca titanica. Dar cu totii putem invata mici trucuri, ne putem documenta temeinic si putem evita greselile altora, astfel incat rezultatul sa fie unul de succes. Iata care sunt sase dintre cele mai frecvente greseli intalnite in design interior.

1. Cumpararea vopselurilor inainte de mobila si tapiterii

Zugravirea peretilor este etapa cea mai delicata din procesul de desing, aceasta avand un efect permanent. Mobilierul poate oricand fi mutat, dar in ceea ce priveste vopseaua, nu o putem da jos oricand ni se pare ca nu avem un contrast potrivit. Tocmai din acest motiv trebuie sa te asiguri ca accesoriile, tapiteria si mobilierul, se potrivesc cu vopseaua pe care o vrei. Este intotdeauna mai usor de asortat culoarea peretilor cu mobilierul si nu invers.

2. Combinarea culorilor

Atunci cand vine vorba despre cromatica, trebuie sa retinem ca aceasta nu este determinata numai de culoarea peretilor ci si de nuantele si tentele mobilierului. Trebuie sa evitam, spre exemplu, folosirea nuantelor roscate in totalitate intr-o incapere pe care de fapt o vrem rosie. Poate aparea un efect de suprasaturatie. Nu ezita sa te uiti pe esantioane de culori in magazinele de mobila, toate dispun de ele si te vor ajuta sa faci cea mai buna alegere cromatica pentru casa ta.

3. Cumpararea mobilei fara a verifica inainte dimensiunile camerei

Un mobilier masiv poate creea impresia ca incaperea in care te afli este mica. Evita acest lucru prin piese de mobilier un pic mai mici. Nu este nimic rau cu mobila de mari dimensiuni, doar ca aceasta ar merge de minune intr-o casa care ar putea sa suporte acest lucru. Unul dintre cele mai importante sfaturi privind cumpararea mobilei este: ai grija ca ceea ce cumperi sa poata fi introdus pe usa!

4.  Supraaglomerarea camerei cu mobila si accesorii

O incapere plina de canapele, scaune, tabureti pentru picioare, rafturi, masute de cafea, tablouri multe si orice altceva poate sa iti creeze o stare de discomfort si iritabilitate. Pe scurt, poate sa te afecteze psihic. Din acest motiv, recomandat ar fi sa lasi incaperea “sa respire”. Mai mult spatiu liber contureaza o mai buna stare de spirit.

Sfatul BeeStick: Mare atentie la amplasarea tablourilor si fotografiilor, modul in care le aranjezi influenteaza modul in care sunt perceputi peretii. Astfel, in functie de amplasament ei vor parea mai inalti sau mai scunzi. Trebuie sa eviti senzatia ca tavanul sta sa iti cada in cap!

 5. A nu da atentie acusticii camerei 

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale designului interior este amenanjarea unei incaperi in functie de acustica. Nimic nu este mai important ca sunetul atunci cand privesti un film!

Prin urmare, nu folosi multe suprafete tari. Ele deformeaza sunetele atunci cand se propaga. Acestea pot fi captate cu ajutorul mochetelor si a canapelelor moi. Chiar daca parchetul arata minunat, mai bine pui cateva covorase. Efectul de ecou in camera o sa dispara. Vei fi surprins cat de importanta este de fapt acustica intr-o incapere.

6. Iluminarea incorecta

Atunci cand gandim designul casei, trebuie sa avem in vedere si iluminarea camerelor. Aceasta poate pune in valoare incaperea toata, o piesa de mobilier sau poate chiar un perete, dar in acelasi timp, folosita necorespunzator poate strica aspectul. Lumina este cea care da emotie unei camere. Nu vrei ca incaperea sa fie prea stralucitoare ca si cum ai fi in interiorul unui bec, dar in acelasi timp trebuie sa dispui de lumina pentru a evita discomfortul. Exista o mare varietate de sisteme de iluminare de unde sa alegi, asa ca nu trebuie sa iti fie teama sa cauti solutii.


 Anca N.

{lang: 'ro'}